جایگاه ایران در تجارت ۸ میلیارد دلاری زعفران کجاست؟
در سال ۹۵ از ۱۰۵ هزار هکتار سطح زیر کشت زعفران در کشور، حدود ۳۳۶ تن محصول تولید شد. امسال این سطح به ۱۲۰ هزار هکتار رسیده و پیش بینی میشود تولید زعفران نسبت به سال ۹۵ حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یابد. میزان تولید پیش بینی شده در صورتی است که متوسط عملکرد تولید زعفران کشور ۳/۳ کیلوگرم در هر هکتار باشد و در شرایط بهبود در بهره برداری متوسط راندمان تولید آن می تواند به شش کیلوگرم و تولید سالانه ۷۰۰ تن برسد.
این افزایش تولید در حالی اتفاق میافتد که به گفته کارشناسان، زعفران ایران با مشکلات زیادی در بازار داخلی و خارجی رو به رو است.
وجود دلالان بیشمار در زنجیره تولید تا بازار رسانی، عدم ثبات قیمت، عوارض زیاد برخی از کشورها برای واردات زعفران ایران و تمایل این کشورها به خرید فلهای زعفران از مهترین مشکلات این محصول در حوزه بازار است؛ مشکلاتی که مسئولان دولتی نیز به آن اذعان دارند و بارها در مورد آنها سخن گفتهاند.
آخرین بار محمدعلی طهماسبی، معاون وزیر جهاد کشاورزی، در نشست کارگروه ملی زعفران مشکل اصلی این محصول را مربوط به بازار داخلی و خارجی عنوان کرد و اظهار داشت: از این رو تمام تلاش ها و توانمندیهای خود را باید بر روی توسعه بازار و فرآوری این محصول بگذاریم.
وی بیشترین بار مسئولیت در حوزه زعفران متوجه بخش خصوصی دانست و گفت: بهره برداران نباید فقط منتظر اقدمات دولت نباشند.
طهماسبی در این نشست از ورود سازمان مرکزی تعاون روستایی به بازار زعفران کشور برای بهبود شرایط بازار این محصول نیز خبر داد و گفت: این سازمان خرید زعفران از کشاورزان را به دو شیوه قیمت توافقی و دریافت امانی محصول از بهره برداران و عرضه آن در رینگ بین المللی بورس انجام خواهد داد.
در روشهای عنوان شده که به گفته حسین صفایی، مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی، قرار بود از ۲۰ مهر ماه امسال به کار گرفته شود، مراکز خرید سازمان تعاون روستایی در حاشیه بازار برای خرید زعفران اقدام میکنند و این محصول حداقل در سه ماهه اول در داخل کشور عرضه نمیشود.
هر چند به نظر میرسد پیشنهادات و روشهای عنوان شده تا حدی بر تعادل بازار داخلی زعفران و حل مشکلات آن موثر باشد اما، برخی فعالان و کارشناسان بخش خصوصی نسبت به نتایج آن خوشبین نیستند و معتقدند حتی میتواند تاثیرات منفی بر بازار خارجی این محصول داشته باشد، ضمن این که مدیریت بازار زعفران حداقل به ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد که خارج توان بخش خصوصی است.
علی حسینی عضو شورای ملی زعفران یکی از این کارشناسان و فعالان حوزه زعفران است که حمایت مالی دولت را برای رفع مشکلات بازار زعفران را ضروی می داند و چندان به نتایج روشهای پیشنهادی خوش بین نیست.
وی معتقد است خرید توافقی و امانی زعفران نه تنها آرامش را به بازار این محصول نمیآورد بلکه موجب التهاب در بازار آن نیز میشود./
منبع : اقتصاد آنلاین – مورخ ۱۳۹۶/۰۷/۲۵